Lichen Sclerosus (LS) is een chronische huidaandoening met klachten als jeuk, pijn en branderigheid. Dit komt meestal voor in de schaamstreek. Bijna 2% van de bevolking heeft deze ziekte die met name bij vrouwen voorkomt. Al kan deze aandoening ook bij mannen en kinderen voorkomen. De oorzaak van LS is onbekend. In de literatuur wordt gesuggereerd dat genetische, immunologische, infectieuze en hormonale factoren een rol kunnen spelen.

Er kunnen veranderingen op de huid te zien zijn zoals witte verkleuring, dunner worden van de huid of juist dikker worden/krimpen van de huid(verlittekening), kleine scheurtjes en/of kleine bloedinkjes. Jeuk of pijn aan de geslachtsdelen is de meest voorkomende klacht.

De reguliere behandeling is meestal het voorschrijven van hormoon crème of -zalf. Deze zalf moet vaak de rest van het leven gebruikt worden, soms kan je na het afbouwen van de crème met een stuk minder af of zelfs stoppen met smeren.

In mijn eindscriptie voor de opleiding tot natuurgeneeskundig aromatherapeut, heb ik onderzocht of aromatherapie corticosteroïden op de huid kan vervangen. Daar heb ik mooie conclusies uit getrokken. En inmiddels ook een aantal cliënten met LS succesvol kunnen ondersteunen met een crème op natuurlijke basis. Deze kan meerdere keren per dag aangebracht worden. Wil je weten of dit ook voor jou wat kan betekenen laat gerust een berichtje achter.